Pogorevici AMI

Email

amipogorevici@gmail.com

Telefon

0731 347 233

Imagistică Medicală

medical-banner-with-stethoscope
Despre Centrul Medical AMI Pogorevici

Imagistică Medicală

Odată cu trecerea timpului, Imagistica Medicală a cunoscut modificări, evoluând spre transformarea într-un instrument foarte bun, care te ajută să ” vezi prin tine”.

Aceasta reprezintă un rol major în diagnosticarea bolilor prin diferite tehnici cuprinzând manipularea și stocarea de imagini ale organelor și țesuturilor.

ECOGRAFIA este o subramură a acestui domeniu, medicul specialist folosind ca instrument un emițător – receptor de ultrasunete, așa-zisul transducer de la aparatul numit ecograf. Beneficiile sunt subliniate prin faptul că NU este iradiat pacientul, caz contrar în radiologia convențională.

Informații Utile

Glanda tiroidă este strucurată din doi lobi (două porțiuni), se localizează la baza gâtului, cu funcția de a secreta în organism hormoni cu important rol.  Prin ecografie, o putem evalua folosind ultrasunete, fără iradiere. Hiperplazia este cea mai frecventă patologie în această sferă, datorită a numeroase cauze: familiale, lipsă de iod, sau compensatorie –  ca și urmare a hipolaziei(subdezvoltării).

Masele cervicale patologice sunt congenitale ( de la naștere), inflamatorii și neoplazice; se localizează frecvent spre baza gâtului. Procedura constă în  posibilitatea localizării masei cervicală, stabilirea tipului de leziune (solidă sau chistică), sugerarea chiar a diagnosticului.

Este acceptată ca metodă “de primă intenție” , indicată pentru evaluarea unei mase tumorale (ex. fibroadenoame, chisturi, abcese (nedureroase), galactocele) la femeile sub 30 de ani, la gravide și la femeile care alăptează .

Urmărește evaluarea cu ultrasunete a organelor aflate în cavitatea abdominală cum sunt ficatul, căile biliare, splina, pancreasul, rinichii, cu accent pe mărime, formă, structură, particularități anatomice ale acestora.  

Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai comuna problema a societatii, fiind principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa.

Persoanele cu boli cardiovasculare sau cu risc cardiovascular ridicat (datorită prezenței unuia sau mai multor factori de risc, precum hipertensiune, diabet, hiperlipidemie sau o boală deja instalată) necesită depistare precoce și gestionare, prin controale medicale periodice, consiliere și medicație, după caz.

Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin combaterea factorilor de risc si modificari ale stilului de viata, cum ar fi : renuntarea la fumat, controale medicale periodice, controlul valorilor tensionale, reducerea nivelului colesterolului, prevenirea sau controlul diabetul zaharat, alimentatie sanatoasa si mentinerea unei greutati optime, incurajarea activitatii fizice, evitarea consumului de alcool si evitarea stresului.

1.INTRODUCERE

Palpitațiile reprezintă senzația subiectivă a ritmului neregulat, aceste acuze fiind din cele mai frecvente în rândul pacienților. De asemenea, anumite aritmii cardiace pot fi depistate prin monitorizare holter sau necesita monitorizare periodică în scop curativ.

2.CE ESTE HOLTER-UL EKG?

Holter-ul EKG reprezină un aparat de dimensiuni reduse care înregistrează activitatea cardiacă timp de 24h, având scop diagnostic și curativ. Montarea aparatului constă în plasarea a șapte electrozi la nivelul toracelui anterior si cuplarea firelor monitorului portabil la acestea. Pe durata purtării aparatului, pacientul nu are voie sa faca duș, să evite contactul aparatului cu apa, să evite contactul magnetic precum și a zonelor de înaltă tensiune. În timpul celor 24h, pacientului i se recomanda efectuarea activităților zilnice obișnuite, nefiind nicio restricție în acest sens.

3.LA CE FOLOSEȘTE MONITORIZAREA HOLTER EKG/24h?

Această procedură este folositoare în scopul depistării unor posibile aritmii cardiace, monitorizarea frecvenței cardiace, excluderea cauzei cardiovasculare pentru un episod lipotimic, sincopal etc, verificarea efectului anumitor medicamente asupra cordului.

Fă o programare și ai grijă de sănătatea ta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

Apelează
WhatsApp