Pogorevici AMI

Email

amipogorevici@gmail.com

Telefon

0731 347 233

Gastroscopie și Colonoscopie

medical-banner-with-stethoscope
Despre Centrul Medical AMI Pogorevici

Gastroscopie și Colonoscopie

Gastroscopia reprezintă procedura medicală prin care medicul poate examina suprafaţa mucoasei esofagului, a stomacului, a duodenului, folosind endoscopul, un tub subţire şi flexibil, care are ataşat la unul dintre capete o cameră video cu o sursă de lumină.

Colonoscopia este investigatia care permite examinarea colonului (intestinului gros) cu ajutorul colonoscopului, la capatul caruia se gaseste o camera video, care transmite imagini ce pot fi urmarite pe un monitor.

Informații Utile

Gastroscopia reprezintă procedura medicală prin care medicul poate examina suprafaţa mucoasei esofagului, a stomacului, a duodenului, folosind  endoscopul,  un tub subţire şi flexibil, care are ataşat la unul dintre capete o cameră video cu o sursă de lumină.
     Recomandarile efectuarii  gastroscopiei sunt  în cazul în care:
– simtiti o durere intensa sau prelungita la nivelul părţii superioare a abdomenului;
– simtiti senzaţii de amar în gura;
– aveti arsuri în capul pieptului;
– aveti greturi, varsaturi delunga durata inexplicabile;
– simtiti dificultăti la înghiţire;
– lipsa poftei de mâncare;
– scadere brusca în greutate;
– aveti balonări, indigestii frecvente;
– suferiti de ciroză hepatica;
– suferiti de anemie;
– in cazul in care suferiti de  afectiuni cronice sau acute ale esofagului, stomacului, duodenului;
– ati suferit o interventie chirurgicala la nivelul sistemului digestiv superior, pentru a determina reusita sau nereusita  operaţiei.

Colonoscopia este  investigatia care permite examinarea colonului (intestinului gros) cu ajutorul colonoscopului, la capatul caruia se gaseste o camera video, care transmite imagini ce pot fi urmarite pe un monitor. Desi multi pacienti se feresc de efectuarea acestei investigatii utile in depistarea timpurie a diverselor patologii, jena, disconfortul sau teama de durere ii impiedica sa se adreseze medicilor specialisti.

Efecuarea colonoscopiei este legata de aparitia urmatoarelor  simptome:

  • dureri abdominale persistente,
  • prezenta  sangelui in scaun sau sangerari rectale,
  • tulburari de tranzit intestinal, cu alternanta diareei sau a constipatiei cronice
  • anemie inexplicabila
  • scadere in greutate.

Colonoscopia este indicată mai ales după  varsta de 50 de ani, fiind investigaţia care poate depista cancerul de colon în stadiu incipient, care depistat la timp, poate fi tratat crescând sensibil şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Hipertensiunea arterială reprezintă una din cele mai frecvente patologii întâlnite în practica medicală și un aspect îngrijorator constă în diagnosticarea acesteia la vârste tot mai tinere, fapt datorat unui cumul de factori. Hipertensiunea arterială(HTA) reprezintă creșterea valorilor tensiunii sistolice ≥140mmHg și diastolice ≥ 90mmHg.

Printre factorii de risc ai HTA se enumeră: fumatul, vârsta, sexul masculin, alimentația, sedentarismul, precum si diverse patologii asociate(afectiuni renale, endocrinologice) sau administrarea unor medicamente.

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic și a investigațiilor specifice în cadrul unui consult de specialitate.

  • Simptomele cauzate de creșterea valorilor tensionale sunt reprezentate de cefalee, amețeli, dureri în piept, tulburări de vedere.
  • În cadrul examenului clinic pot fi identificate diverse cauze ale HTA( creștere ponderala, tulburări circulatorii etc)
  • Investigațiile specifice constau în măsurarea corectă a tensiunii arteriale, efectuarea electrocardiogramei, a ecografiei cardiace, precum si înregistrarea valorilor tenionale/24h cu ajutorul Holter-ului TA.

Există diverse situații când  diagnosticarea hipertensiunii arteriale, precum și   stabilirea tratamentului medicamentos adecvat  este greu de stabilit, deoarece unii pacienți prezintă valori tensionale oscilante sau prezintă ”hipertensiunea de halat alb”. În aceste cazuri, se recomanda Holter TA/24h, iar în urma rezultatului se va stabili conduita terapeutică.

Insuficiența cardiacă  este o afectiune a inimii, cand aceasta  nu mai este capabilă să mențină fluxul sangvin adecvat nevoilor organismului. Semnele și simptomele includ, de obicei, respiratie ingreunata, oboseala excesiva si umflarea picioarelor. Dificultatea respiratorie se înrăutăteste, de obicei la efort, in timpul somnului sau în poziția culcat si pe parcursul noptii.

Un rol important in diagnosticul insuficientei cardiace il reprezinta ecografia cardiacă care este o metoda neinvazivă prin care se permite vizualizarea cordului, atât din punct de vedere structural, cât și funcțional. Examenul ecografic apreciază un cumul de parametrii, cum ar fi:

-măsurarea cavităților inimii;

-cinetica parietală;

-fracția de ejecție a ventriculului stâng;

-funcția diastolică;

-prezența/absența lichidului în pericard;

-evaluarea structurală și funcțională a aparatului valvular;

-prezența trombilor la nivelul atriului stâng;

Ecografia cardiacă trebuie efectuată și interpretată în cadrul unui consult de specialitate și trebuie facută o dată pe an sau la fiecare șase luni în funcție de rezultat și patologia pacientului.

Bolile cardiovasculare reprezinta cea mai comuna problema a societatii, fiind principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa.

Persoanele cu boli cardiovasculare sau cu risc cardiovascular ridicat (datorită prezenței unuia sau mai multor factori de risc, precum hipertensiune, diabet, hiperlipidemie sau o boală deja instalată) necesită depistare precoce și gestionare, prin controale medicale periodice, consiliere și medicație, după caz.

Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin combaterea factorilor de risc si modificari ale stilului de viata, cum ar fi : renuntarea la fumat, controale medicale periodice, controlul valorilor tensionale, reducerea nivelului colesterolului, prevenirea sau controlul diabetul zaharat, alimentatie sanatoasa si mentinerea unei greutati optime, incurajarea activitatii fizice, evitarea consumului de alcool si evitarea stresului.

1.INTRODUCERE

Palpitațiile reprezintă senzația subiectivă a ritmului neregulat, aceste acuze fiind din cele mai frecvente în rândul pacienților. De asemenea, anumite aritmii cardiace pot fi depistate prin monitorizare holter sau necesita monitorizare periodică în scop curativ.

2.CE ESTE HOLTER-UL EKG?

Holter-ul EKG reprezină un aparat de dimensiuni reduse care înregistrează activitatea cardiacă timp de 24h, având scop diagnostic și curativ. Montarea aparatului constă în plasarea a șapte electrozi la nivelul toracelui anterior si cuplarea firelor monitorului portabil la acestea. Pe durata purtării aparatului, pacientul nu are voie sa faca duș, să evite contactul aparatului cu apa, să evite contactul magnetic precum și a zonelor de înaltă tensiune. În timpul celor 24h, pacientului i se recomanda efectuarea activităților zilnice obișnuite, nefiind nicio restricție în acest sens.

3.LA CE FOLOSEȘTE MONITORIZAREA HOLTER EKG/24h?

Această procedură este folositoare în scopul depistării unor posibile aritmii cardiace, monitorizarea frecvenței cardiace, excluderea cauzei cardiovasculare pentru un episod lipotimic, sincopal etc, verificarea efectului anumitor medicamente asupra cordului.

Fă o programare și ai grijă de sănătatea ta

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore

Apelează
WhatsApp